Skip to content

Het verhaal van Campus De Braak

Elke dag wandel ik naar Campus De Braak. Samen met wat ‘fitte ouderen’ uit de omliggende wijken help ik met onderhoud en bij trainingen. Maar vooral genieten we van alles wat er hier gebeurt. Ik heb De Braak zien bloeien, achteruit zien gaan en nu – nu krijgt de plek weer met de maand meer energie. Met de 1800 leerlingen van de Knip en de Praktijkschool bruist het er elk uur van de dag. Campus De Braak wordt steeds meer van iedereen.

Ik hou van dit stuk stad, waar altijd al mensen bij mekaar kwamen. Voetbal was de motor, de middenstip. Nu staat er een jeugdopleiding waarin topsportschool De Knip, SV De Braak en Helmond Sport samen optrekken. En het werkt. Drie Helmondse spelers maken volgende week hun debuut in het eerste!

Mijn kleinkinderen zitten op De Knip, eentje in de sportklas, de ander op het Technasium. En twee gaan er naar de Praktijkschool. Er wordt nu heel anders les gegeven dan in mijn tijd. Als je er langs loopt, zie je kinderen samen werken aan projecten. Niet alleen in de klas, maar ook erbuiten. Overal gebeurt wat.

Mijn kleinkinderen gaan met veel meer plezier naar school. Die zeggen: wij hebben het mooiste klaslokaal van Nederland. Leren in de praktijk, dat is waar die kinderen energie van krijgen. Koken in het Campusrestaurant, technische klusjes doen op het terrein, de bandenplakservice runnen.

Overal klinken geluiden. De Free Run Beat de Braak heeft veel bekijks, er is een loopgroepje uit de wijken, er wordt fanatiek gehandbald en natuurlijk is er het geluid van voetballende kinderen. De plek heeft deze kant van de stad echt opgetild én neergezet. Elke week worden er meer lid van SV De Braak. Al 1500 leden en ruim 200 vrijwilligers.

Ook diegenen die niet vanzelf in beweging komen, hebben hier een plek gevonden. Ze voelen zich hier thuis, omdat De Braak echt van iedereen is. Grenzen weg, drempels weg.

De omliggende buurten beginnen er beter van te worden. Ik zie het bij ons in de straat. Althans, het begin is gemaakt. Fit worden, en fit blijven daar draait het om, voor jongeren en voor mensen van mijn leeftijd. De fysio, de diëtist, de wijkverpleegkundige en ook de jongerenwerker, ze zijn hier allemaal te vinden. Tis net een gezondheidsboulevard met JVDI De Fysioclub. Lekker makkelijk.

Iedereen deint mee op het ritme van De Braak. De sport- en beweegcoaches van Jibb+ zuigen de energie in de stad op en geven haar door. De partners van Campus De Braak zoeken elkaar op, ze kijken eerst naar wat er samen opgepakt kan worden. Ik zie steeds weer nieuwe verbindingen ontstaan. De verschillende velden zijn steeds beter bezet. Overdag en ’s avonds.

Heel Helmond Sport heeft de poorten opengezet naar alles wat met sport en beweging te maken heeft. Ik zie ze vaak samen met het campusteam en ons wijkbestuur vertellen wat er allemaal kan. De Braak is een prachtig stukje Helmond dat alleen maar mooier kan worden.

Campus De Braak werkt als een magneet. Alles en iedereen trekt hier samen op. Onderwijs en sport, bedrijven en welzijn, oud en jong. En vooral: het ademt hier gezondheid. Campus De Braak brengt Helmond in beweging.

Helpt u mee om het verhaal van Campus De Braak uit te dragen? Op de mediapagina op deze website kunt u het verhaal, een ondersteunende presentatie en overige beelden downloaden.