Skip to content

Hoe staat het met de kunstgrasvelden?

Begin juli zijn de grasmatten uitgerold! Dat is gebeurd nadat de WABER-constructie is goedgekeurd, dat is het gesteente dat onder de grasmatten ligt en dat water goed doorlaat, zodat het wegzakt in de bodem.

Na het leggen van de matten is er een bepaald soort zand ingestrooid, dat zorgt voor stabiliteit en houdt de mat op zijn plaats. Daar bovenop is de TPE-infill aangebracht die moet zorgen voor een veilige en zachte ondergrond met de juiste sporttechnische eigenschappen. In totaal is het ruim 15.000 m2 kunstgras.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Half juli wordt gestart met het zetten van het hekwerk. Rond het sportpark zal nieuwe terreinafscheiding met een hoogte van 2 meter worden geplaatst met, waar nodig, ballenvangers van 5 meter hoog. Op verschillende plekken komen enkele en dubbele draaipoorten voor de spelerstoegang en toegang voor onderhoudsmachines. Daarnaast zal de komende weken de speelveldinrichting worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan voetbaldoelen, hoekvlaggen, dug-outs, etc.

Afronding werkzaamheden

Op 7 augustus moeten de velden klaar zijn voor gebruik. Daarvoor moeten beide velden door een erkende keuringsinstantie zijn goedgekeurd.

Aanleg kunstgrasvelden gestart

Bericht 28 mei 2019

Op de velden van de voormalig voetbalclub Oranje-Zwart worden op dit moment de eerste twee nieuwe kunstgrasvelden van De Braak aangelegd. De werkzaamheden zijn op dinsdag 23 april gestart. Benieuwd hoe de werkzaamheden vorderen? Wij hebben uiteraard antwoord.

De aannemer heeft inmiddels een cunet uitgegraven. Wat is een cunet? Dit is een uitgraving in een niet draagkrachtige grondlaag. In wat simpelere woorden betekent het dat er een baan is gegraven in de grond op de plek waar de kunstgrasvelden komen. Het waren bijna 360 grote vrachtauto’s vol grond die moest worden afgevoerd! Nadat er groeven zijn gegraven waarin elektriciteitskabels voor de nieuwe veldverlichting zijn gelegd, is er cunetzand (geel zand) aangebracht. Dat vormt een stevige ondergrond voor bijvoorbeeld tegels of fundering. Daarna is er gestart met het plaatsen van speciale banden die ervoor zorgen dat de bestrating geen kant op kan. Zodra die klus klaar is, worden de betontegels gelegd. Dat is de verharde grond waar het publiek kan staan.

Duurzame constructie

Vanaf eind mei/begin juni wordt de onderbouw van het kunstgrasveld aangebracht. Voor de twee velden wordt een onderbouw gemaakt met het WABER-systeem. Dat is zeer sterk steenachtig materiaal dat veel regenwater kan bergen. Omdat die ondergrond het regenwater goed doorlaat waardoor  het  wegzakt in de bodem, worden beide velden zonder drainage aangelegd. Dat betekent dat er geen PVC hoeft te worden toegepast en dat maakt de constructie ook nog eens duurzaam!

Infill van synthetisch rubber

De afgelopen maanden is er veel discussie geweest over het type infill dat in de toekomst op nieuwe gemeentelijke kunstgrasvelden wordt gebruikt. In mei heeft de gemeenteraad besloten dat er niet langer rubbergranulaat wordt ingestrooid. Voor de twee nieuwe velden op De Braak is gekozen voor het type TPE: een synthetische rubber. Als alles volgens planning verloopt, kan er in het nieuwe voetbalseizoen op de kunstgrasvelden worden gespeeld.